Update en Kerstwens uit Borana

December 2017:

Jaarlijks krijgen wij een update van onze contactpersoon Iede uit Borana, Ethiopië. Bij deze zijn brief: 


"Beste vrienden,
We moeten maar weer even bijpraten. Het is al weer enige tijd geleden dat we contact hadden en intussen is de situatie toch wel iets veranderd.
Hoewel er nog steeds geen brood op de plank is, is het klimaat toch wel degelijk veranderd.


Na mijn terugkeer hier in Borana was er nog weinig veranderd wat het weer betrof.
In de verschillende plaatsen waar wij werkzaam zijn was men begonnen met kleine projecten van “Cash for Work”, dwz. In een dorpsgemeenschap werd een vijftigtal gezinshoofden uitgekozen die binnen de gemeenschap gezien werden als de meest hulpbehoeftigen. Dit vijftigtal werd dan een opdracht gegeven om een water poel te graven van minstens een meter diep. Sinds de Borana van geen zwemmen weten was het belangrijk dat de diepte van een dergelijk water reservoir niet de een meter grens oversteeg. Toen ik terug keerde hadden de negen gemeenschappen die we aanvankelijk hadden uitgekozen het werk al voltooid, en wachtte men op een nieuwe opdracht. Het geld dat men ontving werd allereerst gebruikt om eten te kopen, maar ook om bij voorbeeld geiten te kopen. Geiten zijn over het algemeen beter bestand tegen deze droogte. Weer anderen besteden het geld om hun kinderen die verder studeerden wat geld toe te sturen.
Het was van alle kanten een geslaagd project van drie maanden en iedereen was tevreden.


Het mooie is dat intussen eind September na het feest van “Masqal” ( een van de grootste Christelijke feesten hier in Ethiopia - het feest van de Kruisvinding ) de regen terugkeerde na anderhalf jaar. Met bakken vol kwam het van boven en vulde al deze recentelijk gegraven water reservoirs tot de top.
Het land ziet er nu dan ook weer fris en groen uit. En wat er aan vee is overgebleven – sommigen schatten zo 60% - komt langzaam weer bij. Er wordt weer geploegd en hopelijk komt er weer een oogst na een maand of vier.
Er wordt weer hoopvol uit gekeken naar de toekomst. Wonderbaarlijk genoeg heeft het 40% verlies aan koeien (dit is niet verifieerbaar ) geleid tot een interessant ontwikkeling in de Borana gemeenschap

Het was tot voor de droogte steeds zo dat ieder gezin een balans moest zien te vinden tussen de kinderen die naar school werden gestuurd en de kinderen die de kamelen, koeien en het kleinvee te grazen moesten nemen ( in letterlijke zin dan).
Nu er voor velen geen vee meer te hoeden valt, is het alternatief dus het onderwijs en wordt iedereen die men kan missen naar school gestuurd. Een geluk bij een ongeluk, zou je kunnen zeggen. Zo is het aantal studenten in Dhadim bij voorbeeld uitgegroeid van 420 naar 620. Gelukkig is improvisatie hier aan de orde van de dag. Ze noemen het “modifikii”. Er valt altijd wel een mouw aan te passen, al zijn er niet voldoende lokalen om ze allemaal op te vangen.
De eerste klas telde normaliter ongeveer 60 kinderen, maar nu zijn het er 117. Een lokaal aanvankelijk voor dertig bestemd kan nu zestig herbergen en een klas van vijftig moet het nu doen met honderd.
Je kunt ze natuurlijk niet terug sturen
Een enorme aanwas, en……ze moeten uiteraard allemaal mee-eten .


Gisteren was ik toevallig op bezoek in Dhadim met gasten uit Oostenrijk die ons ook helpen bij ons werk. We waren mooi op tijd ’s middags om die honderden kinderen daar in de rij zien trappelen van ongeduld. Het was een mooie gelegenheid om te laten zien waar de vele giften uiteindelijk belandden – in de maag van de kinderen. Honderden stralende gezichten.Je moet r bij zijn om te zien wat jullie gaven te weeg brengen. Fantastisch. Al die borden van hand naar hand.
Gedurende het jaar zullen er wel weer wat afvallen omdat met de huidige regen en het groeiende gras de resterende koeien geiten en schapen toch wel weer een herder nodig zullen hebben om ze te geleiden en beschermen tegen hyena’s en dergelijke.
In Yabello waar ik zelf gevestigd ben hebben we dit jaar 70 studenten, 20 meisjes en 50 jongens. En gelukkig loopt alles gesmeerd. De studenten kopen het graan op de markt en gaan om beurten mee om brandhout te halen. De lange droogtee heeft er voor gezorgd dat er genoeg brandhout te vinden is.


De vrede hier in Ethiopië is een beetje in het gedrang geraakt en dat creëert spanning. En het gaat meestentijds om land, binnenlandse grenzen tussen gebieden of provincies. Een kronkel in een grenslijn kan tot maandenlange discussies en gevechten leiden. Het feit, dat men hier van boven af de politiek van verdeel en heers is toegedaan en dus de verdeeldheid tussen de verschillende stammen of volken in stand wil houden, creëert vaak moeilijke situaties, en zo kan het gebeuren dat hier in het zuiden vanwege deze conflict- situaties nogal eens wat mensen omkomen of gewond raken en weer anderen noodgedwongen moeten vluchten. Laten we hopen dat de regen van deze laatste maanden oktober en november niet alleen het land wat afkoelt maar ook de gemoederen. Dit was het dan weer voor vandaag. Al uw giften hebben een plaatsje gevonden en hebben meegeholpen aan een positievere blik op de toekomst.


De Kerst staat weer voor de deur, al is het eerst de Sint en zijn kornuiten die de aandacht op zich vestigen. Ik zal ook een grote schoen met een wortel er in buiten zetten. Wortelen hebben we hier nog wel. Wie weet , komt er ook nog wat in, wanneer het uur daar is.


Beste vrienden laten we het kontakt houden. Hartelijke groeten vanuit een blijer Borana. Mijn beste wensen voor de kerst.Tot Schrijfs. IEDE"

Contact

Kunezuva Facbook
   

Steun Kune Zuva

  • donaties naar IBAN NL89 INGB 000 5837915
    Swift/BIC Code INGBNL2A
  • het attent maken van anderen op onze stichting
  • het aanbieden van arbeid c.q. tijd
  • het initiëren en uitwerken van creatieve ideeën.

ANBIN.B. Stichting Kune Zuva is door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat schenkingen, erfstellingen en lijfrentetermijnen aftrekbaar zijn voor de gever indien aan bepaalde regels wordt voldaan.

 

Nieuwsbrief

U kunt zich inschrijven voor onze nieuwsbrief door ons een e-mail te sturen op info@kunezuva.nl.

Archief nieuwsbrief

U kunt de nieuwsbrieven hier downloaden en bekijken / You can download and view the yearly newsletter here