Anuak, Ethiopië

Anuak, Ethiopië

De Anuak is een etnische groep in Oost-Afrika, zij wonen in dorpen langs de rivieren in zuidoost Zuid-Soedan en zuidwest Ethiopië vooral rondom Gambella.

De Anuak (circa 350.000 mensen 2012) zijn van oorsprong herders en boeren. Gambella is een tropisch warm gebied met rijke vruchtbare grond bewaterd vanuit de rivieren de Gilo, de Baro en de Akobo. Door de doorsnee Ethiopiër worden de Anuak gediscrimineerd en zijn land waar hij al generaties lang  op woont, afgenomen. Zij zijn herplaatst naar slechte landbouw grond, waar er nauwelijks toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en andere basisfaciliteiten is. Dit naast de zeer beperkte mogelijkheden tot ontwikkeling van het gebied.

Daarom is in 2011 besloten een proefproject te doen met 8 vrouwelijke scholieren, juist ook omdat er nauwelijks meisjes zijn die de middelbare school geheel doorlopen.

Eind 2003 vond er een genocide plaats, die van start ging met een bloedbad van 400 Anuak, volgens internationale verklaringen speelde de Ethiopische regering hier een belangrijke rol in. Natuurlijk ontkent deze elke betrokkenheid.

In de eerste helft van 2004 werden een twaalftal Anuak dorpen vernietigd, mannen, vrouwen en kinderen gedood, velden en huizen verbrand en groepsverkrachtingen uitgevoerd.  Er vertrokken meer dan 10.000 Anuak naar vluchtelingenkampen in Soedan en Kenia. De Ethiopische regering neemt het land van de oorspronkelijke bewoners af om het tegen lage prijzen aan investeerders te verkopen.


Eerdere etnische zuiveringen begin jaren 90 zorgde ervoor dat ruim 2000 Anuak vluchtelingen door middel van een vluchtelingenherplaatsingsprogramma naar Minnesota, USA emigreerden. Toen beschreef de overheid het land als vruchtbaar en onbewoond en wees het toe aan Ethiopiërs uit de noordelijke provincie Tigray.

Door de Anuak toegang te geven tot onderwijs en andere basisfaciliteiten kunnen zij zich ontwikkelen en hopelijk in de toekomst weer onafhankelijk worden en opkomen voor hun rechten.

 

Contact

Kunezuva Facbook
   

Steun Kune Zuva

  • donaties naar IBAN NL89 INGB 000 5837915
    Swift/BIC Code INGBNL2A
  • het attent maken van anderen op onze stichting
  • het aanbieden van arbeid c.q. tijd
  • het initiëren en uitwerken van creatieve ideeën.

ANBIN.B. Stichting Kune Zuva is door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat schenkingen, erfstellingen en lijfrentetermijnen aftrekbaar zijn voor de gever indien aan bepaalde regels wordt voldaan.

 

Nieuwsbrief

U kunt zich inschrijven voor onze nieuwsbrief door ons een e-mail te sturen op info@kunezuva.nl.

Archief nieuwsbrief

U kunt de nieuwsbrieven hier downloaden en bekijken / You can download and view the yearly newsletter here