Medische zorg, Gassa-Chare, Ethiopië

Medische zorg, Gassa-Chare, Ethiopië

In het zuiden van Ethiopië, op ruim 450 km van de hoofdstad Addis Abeba, is een kleine dagkliniek Sint Joseph voor medische zorg voor de plattelandsgemeenschap. De kliniek wordt gerund door Zuster Aster, een dame die van aanpakken weet.  In 1996 is de kliniek opgericht door Italiaanse missionarissen, echter deze zijn in tussentijd allemaal vertrokken en/of  overleden en de Ethiopische lokale zusters proberen de kliniek zo goed mogelijk draaiende te houden. Echter fondsenwerving e.d. is iets waar zij geen ervaring mee hebben, waardoor de kliniek langzaam maar zeker steeds verder is verouderd. 

Het werkgebied bestaat uit de omringende gemeenschappen waar een totale populatie van ruim 100.000 inwoners, samen met 3 andere gezondheidscentra verzorgen ze de medische zorg. Jaarlijks wordt de kleine kliniek bezocht door een 4000 - 5000 patiënten. Negentig procent van de inwoners leeft van landbouw en leiden een karig bestaan. Deze achtergestelde bevolkingsgroep heeft nauwelijks toegang tot medische hulp en is in de meeste gevallen niet in staat hiervoor iets te betalen. Mensen moeten vaak een afstand tot 50 km overbruggen om naar de kliniek te komen.

Voor een groep oude mensen is er ook een soort voedselbank. Wekelijks wordt er eten uitgedeeld om te zorgen dat deze mensen niet geheel ondervoed raken.

De belangrijkste behandelingen voor deze patiënten bestaan uit lokale ziekten zoals malaria, tropische ziekten, diarree, oogontsteking, brandwonden, darmklachten, reuma, ondervoeding, zwangerschapsgerelateerde zaken e.d.  Vanuit de overheid is er geen steun anders dan TB en HIV medicatie, die gratis wordt verstrekt.  Voor serieuze operaties is er een groot ziekenhuis op 160 km afstand in Sodo Hossana.

De roep om hulp, zeker tijdens de Covid-pandemie, is groot. Een kliniek waar zelfs geen toiletten zijn, doordat deze door heftige overstromingen letterlijk zijn weggespoeld, daar kunnen wij ons niets bij voorstellen. Dankzij een anonieme Nederlandse NGO zijn wij in staat geweest nieuwe toiletten te bouwen, zodat niet alleen het personeel maar ook de patiënten op een normale manier naar het (hurk)toilet kunnen. 

Daarnaast is de kliniek gemoderniseerd met een computer, printer, scanner, generator, tv's voor medische voorlichting, nieuwe inrichting waaronder ook een zuurstofmachine en een koelkast. Zwangere vrouwen die in de kliniek bevallen, patiënten voor de eerste hulp, covid-patiënten en kinderen voor vaccinatie, kunnen nu veel beter worden geholpen. 

Meer in deze categorie: « Maasai meisjes, FGM, Tanzania

Contact

Kunezuva Facbook
   

Steun Kune Zuva

  • donaties naar IBAN NL89 INGB 000 5837915
    Swift/BIC Code INGBNL2A
  • het attent maken van anderen op onze stichting
  • het aanbieden van arbeid c.q. tijd
  • het initiëren en uitwerken van creatieve ideeën.

ANBIN.B. Stichting Kune Zuva is door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat schenkingen, erfstellingen en lijfrentetermijnen aftrekbaar zijn voor de gever indien aan bepaalde regels wordt voldaan.

 

Nieuwsbrief

U kunt zich inschrijven voor onze nieuwsbrief door ons een e-mail te sturen op info@kunezuva.nl.

Archief nieuwsbrief

U kunt de nieuwsbrieven hier downloaden en bekijken / You can download and view the yearly newsletter here