Scholierenfonds, Zuid-Soedan

Scholierenfonds, Zuid-Soedan

Na jaren in Ethiopië te hebben gewerkt, zijn twee van onze belangrijkste contactpersonen in 2014 verhuisd naar Zuid-Soedan, om daar een poging tot wederopbouw te doen. Een land wat nog steeds in grote crisis verkeert en waar het leven erg moeilijk is.  Diverse meisjes krijgen, waar noodzakelijk, beperkte ondersteuning om hun basisopleiding af te kunnen maken en hopelijk op termijn het verschil te maken.

Naast een jongensschool, waar John verantwoordelijk voor is, zijn er ook meisjes die naar school gaan. De kansen voor meisjes zijn in Zuid-Soedan erg klein, juist omdat de waarde van onderwijs voor meisjes niet wordt gezien. Meisjes zijn ruilwaar,om te ruilen tegen vee. Meer vee betekent eten en rijkdom. 

Begin 2014 krijgen we van John de vraag of we Elizabeth kunnen sponsoren met haar middelbare school opleiding. Zij  is geboren in een vluchtenlingenkamp in Kenia en heeft in Nairobi haar lagere school afgerond. Toen ze terug naar Zuid-Soedan ging in de hoop daar haar vader te ontmoeten, bleek haar familie haar te willen uithuwelijken. Het huwelijk ging niet door, maar het bleek niet eenvoudig om haar te helpen toch naar school te gaan. In januari 2015 is zij alsnog uitgehuwelijkt en gaat zij als gevolg daarvan naar een andere school. Onze hulp voor Elizabeth houdt hier op, omdat wij haar op haar nieuwe school niet verder kunnen begeleiden.

In Zuid-Soedan zelf ondersteunen wij sinds 2017 diverse meisjes met behulp van Fr. Boniface die zich ter plaatse inzet om meisjes met de juiste studiehouding een kans te geven door te stromen naar middelbaar en eventueel ook vervolg onderwijs. Wat het moeilijk maakt, is dat ouders niet gemotiveerd zijn om hun kinderen te stimuleren om naar school te gaan. Ondersteuning om naar school te gaan wordt, zeker voor meisjes, vaak niet op waarde geschat. Voor onze contactpersoon daarom een uitdaging om eerst het gezin te leren kennen, dan ze te motiveren hun dochters een kans te geven en dan pas tot eventuele ondersteuning over te gaan.  In 2022 zijn er met onze hulp 14 meisjes ondersteund. 

Contact

Kunezuva Facbook
   

Steun Kune Zuva

  • donaties naar IBAN NL89 INGB 000 5837915
    Swift/BIC Code INGBNL2A
  • het attent maken van anderen op onze stichting
  • het aanbieden van arbeid c.q. tijd
  • het initiëren en uitwerken van creatieve ideeën.

ANBIN.B. Stichting Kune Zuva is door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat schenkingen, erfstellingen en lijfrentetermijnen aftrekbaar zijn voor de gever indien aan bepaalde regels wordt voldaan.

 

Nieuwsbrief

U kunt zich inschrijven voor onze nieuwsbrief door ons een e-mail te sturen op info@kunezuva.nl.

Archief nieuwsbrief

U kunt de nieuwsbrieven hier downloaden en bekijken / You can download and view the yearly newsletter here