Workshop “Kasikeu Zorggroep”

Workshop “Kasikeu Zorggroep”

In de plattelandsgemeen-schap Kasikeu, niet ver van de plaats Sultan Hamud op de route van Nairobi naar Mombasa, is een simpele gedachte uitgegroeid tot een geweldig initiatief. De gemeenschap zag dat steeds meer kwetsbare kinderen niet in staat waren om hun lagere en middelbare school af te maken. Ze zijn de uitdaging aangegaan om deze kinderen zowel moreel als financieel bij te staan. Het benodigde geld hiervoor werd opgehaald binnen de gemeenschap. In 2010 is besloten dit te professionaliseren en is de Kasikeu Weeskinderen Zorggroep officieel opgericht. Deze groep bestaat voornamelijk uit oudere vrouwen, maar ook enkele mannen, afkomstig uit 45 verschillende gezinnen. Zij zijn actief door o.a. traditionele manden (Kiondos) te maken, maar ook onderzetters, sieraden, riemen, potten van klei en gevlochten touw. Zij verkopen deze producten en gebruiken het geld voor de kinderen in nood.

 

De groep:

Kasikeu betekent ‘groen gras’ maar is ook de naam van dit gebied, bekend om zijn heerlijke mango’s. Dit gebied, met ruim 35.000 inwoners, heeft een dor landschap en meer dan de helft van de bevolking leeft in armoede. Iedere maandag werkt de groep samen aan het maken van producten, zoals manden, onderzetters en sieraden. Daarnaast bespreken zij actualiteiten en zorgaanvragen binnen de gemeenschap. De meesten groepsleden zijn weduwen die zorgen voor één of meer weeskinderen. Op dit moment helpt de groep 56 kinderen in het basisonderwijs, 25 jongeren in het middelbaar onderwijs en 5 met een vervolgstudie. Naast dat de kinderen financiële hulp krijgen, gaan de kinderen ook tenminste twee keer per jaar samen met hun begeleider naar moeder Agnes om hun voortgang te bespreken. Waar nodig krijgen zij mentale ondersteuning en andere begeleiding. Dit verhoogd hun kansen op een betere toekomst.
Echter, het locale budget is zeer beperkt. Kune Zuva en andere externe sponsoren worden regelmatig gevraagd om bij te dragen aan de kosten voor onderwijs. Wanneer de scholieren goed presteren en door zouden kunnen stromen naar een vakstudie, HBO of universiteit, zijn sponsoren als Kune Zuva essentieel.

 

Kune Zuva studenten:

Op dit moment ondersteunt Kune Zuva twee HBO-studenten uit deze groep: John en Jane. Daarnaast worden twee meisjes die op een vakopleiding zitten gesteund en twee meisjes en een jongen op de middelbare school. Tot slot is er Jeniffer. Zij is de eerste HBO afgestudeerde binnen deze groep en werkt als medisch laborante in een nationaal ziekenhuis. Zij verzorgt een belangrijk deel van de communicatie tussen Kune Zuva, de scholieren, studenten en Agnes. Als er contact of advies nodig is over Keniaanse studenten in het algemeen of een specifieke student, kan Kune Zuva op haar rekenen. Maar ook voor het motiveren en inspireren van de studenten is Jeniffer de aangewezen persoon.


Nieuwe vaardigheden:

De Kasikeu Weeskinderen Zorggroep verricht waardevol werk, maar door allerlei oorzaken groeit de groep wezen en kwetsbare kinderen helaas nog steeds. Eind 2018 zijn wij van start gegaan met het introduceren van nieuwe creatieve vaardigheden binnen de groep om zo de opbrengsten van de producten die de groep maakt te vergroten. Gilbert Ouma, een kunstenaar die door Kune Zuva in het verleden is op geleid om deze vaardigheden aan andere mensen te doceren, heeft de training verzorgd voor zo’n 35 zeer geïnteresseerde groepsleden. De training bestond onder andere uit het leren uit lokale materialen een oven te bouwen, vervolgens glasscherven te vermalen tot poeder en deze dan te bakken tot kralen. De kralen kunnen worden verwerkt in de eerder genoemde handgemaakte manden, onderzetters en sieraden. Hierdoor worden deze producten aantrekkelijker en zijn ze met meer winst te verkopen.

Contact

Kunezuva Facbook
   

Steun Kune Zuva

  • donaties naar IBAN NL89 INGB 000 5837915
    Swift/BIC Code INGBNL2A
  • het attent maken van anderen op onze stichting
  • het aanbieden van arbeid c.q. tijd
  • het initiëren en uitwerken van creatieve ideeën.

ANBIN.B. Stichting Kune Zuva is door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat schenkingen, erfstellingen en lijfrentetermijnen aftrekbaar zijn voor de gever indien aan bepaalde regels wordt voldaan.

 

Nieuwsbrief

U kunt zich inschrijven voor onze nieuwsbrief door ons een e-mail te sturen op info@kunezuva.nl.

Archief nieuwsbrief

U kunt de nieuwsbrieven hier downloaden en bekijken / You can download and view the yearly newsletter here