Scholierenfonds, Dimeka, Ethiopië

Scholierenfonds, Dimeka, Ethiopië

Het afronden van een middelbare schoolopleiding, en soms zelfs een lagere schoolopleiding is voor veel meisjes Dimeka, zuid-Ethiopië een onmogelijke taak . Zij worden achtergesteld, als je daarbij ook nog een zogenaamde "Mingi" bent (Mingi's zijn kinderen bij wie de bovenmelktandjes eerder doorkomen dan de ondertandjes. Dit scholierenfonds is destijds in het leven geroepen om enkele "Mingi" meiden een toekomst te geven, in 2014 is door onvoorziene omstandigheden dit fonds opgehouden te bestaan.

Mingi's worden verstoten, maar vaak ook verstikt of in een diepe kuil gegooid. In 2004 heeft Kune Zuva het Dimeka Scholierenfonds opgericht om 3 meisjes te helpen met hun opleiding. Sentayeh en Waihentu waren beiden geadopteerd nadat ze waren verstoten. Het derde meisje Haymanott is afkomstig uit een andere stam, de Ari die ook verspreid door dit gebied wonen, maar zonder hulp kansloos om haar middelbare school af te maken..

In Dimeka lopen de meeste mensen nog in dierenvellen en is ruilhandel heel gewoon. Hoewel langzaam maar zeker het toerisme een steeds grotere invloed uitoefent. Het onderwijs in het dorp is matig (goede leraren trekken weg, niemand wil in deze uithoek wonen). De leerlingen kunnen alleen een vervolgopleiding volgen als ze goede cijfers behalen. Dit lukt maar weinig leerlingen en vrijwel geen enkele vrouw. 

In september 2004 gaan deze drie jonge vrouwen voor beter onderwijs naar de stad Arba Minch, 400 km ten noorden van het dorp waar zij zijn geboren. Wij hebben huisvesting voor hen geregeld en begeleiding. Uiteindelijk raakt Sentayeh zwanger waardoor ze haar middelbare school alsnog niet af kan maken. Wel is zij veel zelfstandiger geworden en heeft daarna een tijd een winkeltje gerund. Momenteel werkt ze voor de overheid in een administratieve functie. Waihentu wordt na de middelbare school toegelaten op opleiding om in de gezondheidszorg te werken, waarna zij terug is gegaan naar haar eigen omgeving om daar te werken in de verpleging. Recentelijk(2013) heeft zij de mogelijkheid gekregen haar opleiding te verbeteren en is nu bezig met de opleiding tot verpleegster.  Haymanott is uiteindelijk in 2013 afgestudeerd van de opleiding "Catering and Tourism"  en werkt momenteel in een hotel.

Zila

Voor Zila is het volgen van een lagere schoolopleiding al een dagelijkse strijd. Zila komt uit het zelfde gebied als de mingi-meisjes en behoort ook tot de zogenaamde Hamar-stam, is begin twintig en heeft Polio. Zijn familie heeft hem verstoten omdat hij niet productief kan zijn (hij loopt op handen en voeten). Hij leeft van bedelen en woonde gratis in een kamertje. De uitzichtloze toekomst en de onzekerheid of hij ook morgen nog een dak boven zijn hoofd en iets te eten zal hebben, maakte hem erg onzeker.

Kune Zuva heeft een hutje inclusief de grond gekocht (100 Euro), zodat niemand hem meer kan verjagen. In november 2004 heeft hij een rolstoel gekregen, waardoor hij zelf naar school kan gaan. Om hem onafhankelijk van hulp te maken, is op het stukje land dat in 2004 voor hem is aangekocht een driekamer huisje met wasgelegenheid naast zijn eigen hut gebouwd. Deze kamers verhuurt hij nu, om zo zelfvoorzienend te zijn. Dit project is voor Kune Zuva hiermee afgesloten.

Tijdens een bezoek eind 2013 blijkt dat Zila zelf beelden maakt en deze aan toeristen verkoopt, het gaat goed met hem echter zijn rolstoel is geheel versleten.

Scholierenfonds

Van 2011 tot zomer 2014 steunen we in Dimeka 8 meisjes van de Hamar stam op de lagere en middelbare school.  Onderwijs wordt door de Hamar nog niet als waardevol gezien, zeker niet voor meisjes. Sommige meisjes denken daar zelf gelukkig anders over. Maar zonder enige hulp is het onmogelijk om naar school te blijven gaan. Onze lokale contactpersoon Mesereth - springt bij waar hij de noodzaak ziet. De resultaten van de meisjes waren goed echter door omstandigheden is Mesereth vertrokken uit Dimeka en is opvolging onmogelijk geworden. 

De meisjes die gedurende verschillende jaren door ons zijn ondersteund (verslag gemaakt in 2013):

Eleni Wondu is 16 jaar oud en zit in grade 8 (tweede jaar middelbare school). Haar vader is vermoord.

Dambi Kalla is 12 jaar oud. Zit in grade 3 (groep 5). Zij was al beloofd aan een oudere man met een psychische stoornis man. Ze is gevlucht en het is geregeld, dat ze hem niet meer hoeft te trouwen.

Watto Guro is 16 jaar en zit in grade 7 (eerste jaar middelbare school). Ze wil graag sociaal werkster worden en haar gemeenschap verder helpen. Haar familie ziet het nut van onderwijs niet.

Ari Wongala 19 jaar oud en in grade 9 zij komt uit Shanko en is de voorzitter van deze groep. 

Badi Rera 17 jaar oud, grade 6 (groep 8). Ze is van school gegaan door persoonlijke problemen, maar is zeer gemotiveerd om weer aan de slag te gaan. Ze is gek op traditioneel zingen en dansen en ze zou heel graag in de gezondheidszorg werken. Het eerste meisje uit haar familie die naar school gaat.

Keri Bali, 18 jaar , grade 9 (derde jaar middelbare school). Zeer pittige dame! Was zwaar onder de indruk van haar inzichten. Wil heel graag na een studie bij haar mensen op het platteland gaan  werken. Probeert nu al het geleerde van school over te brengen aan de gemeenschap van haar dorp bijvoorbeeld voorlichting geven hygiëne etc. Van dit meisje gaan we nog horen in de toekomst. Ik zie voor haar een bijzondere rol weg gelegd in de regio..
Vader overleden. Ondersteunt haar moeder door haar te leren handel te drijven.

Assi Bodo, 16 jaar oud, grade 5 (groep 7). Haar vader is overleden en door een cultureel probleem heeft ze geen contact met haar moeder.

Lusi 16 jaar oud, grade 9 (3de jaar middelbare school). Zeer intelligent. Was altijd de eerste van de klas. Gaat nu in Jinka naar school. Haar broer wil dat zij bij hem woont in Jinka, voor haarzelf zou het beter zijn om naar een goede school in Addis Abeba te gaan. Wil dokter worden.

 

November 2019:
Tijdens een bezoek aan Dimeka komt Lusi ter sprake. Ze wilde arts worden. Het blijkt dat ze binnenkort gaat afstuderen als plantkundige! Ze wil terug naar Hamar om aan de verbetering van de omstandigheden van de Hamar te werken. Haar zus die ook een sponsor had, werkt nu al in Hamar als agriculture facilitator. Ondertussen is ze in 2021 afgestudeerd. 

Contact

Kunezuva Facbook
   

Steun Kune Zuva

  • donaties naar IBAN NL89 INGB 000 5837915
    Swift/BIC Code INGBNL2A
  • het attent maken van anderen op onze stichting
  • het aanbieden van arbeid c.q. tijd
  • het initiëren en uitwerken van creatieve ideeën.

ANBIN.B. Stichting Kune Zuva is door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat schenkingen, erfstellingen en lijfrentetermijnen aftrekbaar zijn voor de gever indien aan bepaalde regels wordt voldaan.

 

Nieuwsbrief

U kunt zich inschrijven voor onze nieuwsbrief door ons een e-mail te sturen op info@kunezuva.nl.

Archief nieuwsbrief

U kunt de nieuwsbrieven hier downloaden en bekijken / You can download and view the yearly newsletter here