Studentenfonds universiteits & HBO- studenten

Studentenfonds universiteits & HBO- studenten

Leerlingen met goede studieresultaten kunnen een overheidsbeurs krijgen. Kune Zuva heeft in 2001 een studentenfonds opgericht waardoor diverse universiteitsstudenten uit arme gezinnen een aanvullende beurs kunnen krijgen. In Ethiopië gaat dit om een aanvulling van  € 200 per jaar, wat de studenten in staat stelt 1x per jaar hun reis naar huis te kunnen betalen, maar ook in basisbehoeften als een stukje zeep en de nodige kopieën te kunnen voorzien. In Kenia gaan we uit van een maximum van € 500 per jaar, omdat hier ook zelf voor eten en meestal ook voor huisvesting moet worden gezorgd. Zonder onze steun is het vaak niet mogelijk een hogere opleiding te volgen. Wij richten ons voornamelijk op vrouwelijke studenten, maar ook steunen wij enkele Ethiopische jongens uit zeer afgelegen gebieden zoals Zuid-Omo (tegen de grens met Kenia) en Gambella (tegen de grens met zuid Soedan).

In Ethiopië komen de aanvragen voor scholing van oudsher binnen via diverse broeders die als leidinggevenden verbonden zijn aan een middelbare school. Een sociale commissie verbonden aan de school beoordeelt de aanvragen, waarbij zij bekijken of de familie van de betreffende student(e) zelf niet in staat is om voor de financiële middelen te zorgen. Als dat het geval blijkt te zijn, wordt deze student(e) door de gemeente aangemerkt als 'arm'. Daardoor krijgt de student(e) ook gratis medische zorg van een overheidsziekenhuis. Vervolgens wordt een uitgebreide aanvraag naar Kune Zuva gestuurd. Omdat de meeste van deze studenten een overheidsbeurs (met kostendeling = terugbetaling na afstuderen) hebben, waardoor huisvesting, eten en deelname aan colleges is geregeld, gaat het om geringe bedragen

In juli 2001 zijn we met de eerste twee studenten van start gegaan: Dilatbiya (M) en Tamirat Teshome Desta (M). Dilatbiya (M) heeft medicijnen gestudeerd aan Jima Universiteit in het westen van het land, een 6 jarige opleiding, terwijl Tamirat Teshome Desta (M) koos voor de richting landbewerking aan de Alemaya Agricultural Universiteit in Harar, het oosten van Ethiopië. Beiden hebben hun opleiding succesvol afgerond. 

Door de jaren heen is het aantal studenten dat wij steunen gestaag gegroeid. Gemiddeld studeren er ieder jaar 6 studenten af en budgetteren we voor 6 nieuwe studenten. De meeste studenten vinden na hun afstuderen vrij snel een baan. Het is opvallend dat verschillende ex-studenten, wanneer zij aan het werk gaan, naast hun werk op eigen kracht nog verder studeren voor het behalen van bijvoorbeeld een master-graad. Een aantal van onze studenten excelleert: zo zijn er een paar cum laude afgestudeerd, heeft Haile in 2018 zijn PhD in Leiden afgerond, nadat hij zijn masters in Brugge heeft gedaan en is één student momenteel bezig met zijn PhD in Hamburg & Berlijn, dit na al in India zijn Masters te hebben gedaan. Dat enkele van onze (ex)-studenten nu voor ons als contactpersoon fungeren om diverse projecten op te volgen, bijles te geven en nieuwe veelbelovende studenten in financiële nood aan te dragen voor onze studiefondsen geeft veel voldoening en is tevens inspirerend.

Enkele van onze studentes kennen we al heel lang, bijvoorbeeld Esther. Zij is een Maasai dame – in 2004 gevlucht toen ze werd uitgehuwelijkt. Met onze steun is ze de middelbare school in Tanzania gaan volgen, om daarna een vervolgopleiding te gaan doen. In december 2016 heeft zij haar Bachelor's graad behaald. Momenteel is ze druk bezig om meisjesbesnijdenis binnen de Maasai uit te bannen. Daarnaast inspireert zij de meisjes uit haar stam om tenminste de middelbare school af te maken, voordat zij een huwelijk accepteren. En indien er iets in Tanzania moet worden uitgezocht voor Kune Zuva, doet zij dat efficiënt en effectief. 

Een andere bijzondere dame is de Ethiopische Hana. Met onze ondersteuning studeerde zij van 2012 tot 2015 onderwijskunde en is nu een inspiratiebron voor meisjes op het platteland van Centraal Ethiopië.

Dan is er ook nog Jeniffer, onze eerste studente hoger onderwijs uit Kenia. Wij hebben haar vanaf 2010 gedurende haar middelbare school gesteund. Eind 2017 studeerde zij af aan de Universiteit in Nairobi en sindsdien helpt zij ons met het inspireren van weeskinderen in het middelbaar onderwijs. Tevens begeleidt zij Rose-Mary, die in 2017 is begonnen met een HBO-studie Hotelmanagement. Tijdens de Covid pandemie is het Jeniffer die in het nationale ziekenhuis in Nairobi een groot deel van de Covid testen afneemt. Tegenwoordig werkt ze op de afdeling transplantaties en doet daarnaast haar masters.

In 2017 heeft de Ethiopische Zeginet haar HBO-opleiding Bedrijfskunde afrond. Zij werd al sinds 2008, toen nog op de basisschool, door Kune Zuva ondersteund.
Birtukan zat sinds mei 2016 in ons fonds. Zij belandde in een weeshuis, omdat haar ouders niet voor haar konden zorgen. In 2018 is zij afgestudeerd en heeft direct werk gevonden, 930 km van haar geboorteplaats.
Eind 2018 is de Ethiopische Kalkidan, vanuit het weeshuis in Dire Dawa aan de andere kant van het land, dankzij onze hulp met haar studie kunnen beginnen.

Dan de keniaanse John Nzuki, die al sinds zijn 12de alleen op de wereld staat. Ondanks dat het hutje wat zijn oma hem naliet ook nog instortte, maakte hij met hulp van buitenaf toch zijn middelbare school af. Inmiddels doet hij een studie onderwijskunde.  Of Jiloo die zichzelf leerde lezen en schrijven en met onze hulp nu gekwalificeerd onderwijzeres is vlak bij haar familie, zodat ze meisjes in een situatie zoals de hare destijds kan helpen met toegang tot onderwijs.
Inspirerende jonge mensen waarvan enkelen echt het verschil (gaan) maken.

 

Contact

Kunezuva Facbook
   

Steun Kune Zuva

  • donaties naar IBAN NL89 INGB 000 5837915
    Swift/BIC Code INGBNL2A
  • het attent maken van anderen op onze stichting
  • het aanbieden van arbeid c.q. tijd
  • het initiëren en uitwerken van creatieve ideeën.

ANBIN.B. Stichting Kune Zuva is door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat schenkingen, erfstellingen en lijfrentetermijnen aftrekbaar zijn voor de gever indien aan bepaalde regels wordt voldaan.

 

Nieuwsbrief

U kunt zich inschrijven voor onze nieuwsbrief door ons een e-mail te sturen op info@kunezuva.nl.

Archief nieuwsbrief

U kunt de nieuwsbrieven hier downloaden en bekijken / You can download and view the yearly newsletter here