Basisschool, Dhoqqolle, Ethiopië

Basisschool, Dhoqqolle, Ethiopië

Dhoqqolle ligt in het zuiden van Ethiopië. De school is gevestigd in het leefgebied van de nomadische Borana stam. Deze school is de enige (kost-)school in de regio en 280 kinderen, waarvan ongeveer 60 meisjes, komen en/of wonen hier. Er is grote behoefte aan onderwijsmaterialen. Bijvoorbeeld voor lessen handvaardigheid om gebruiksvoorwerpen uit hun eigen cultuur te kunnen maken. Deze worden later verkocht voor noodzakelijke extra inkomsten. Maar ook boeken voor de bibliotheek zijn hard nodig. Kune Zuva helpt waar mogelijk!

Dhoqqolle basisschool ligt in de Oromia regio in het zuiden van Ethiopië, dicht bij de grens met Noord-Kenia. In het uitgestrekte gebied rond de school wonen circa 15.000 mensen van de Borana stam.

De school is in 1980 gebouwd door katholieke missionarissen. De school heeft zes jaargangen, met ongeveer 280 leerlingen, waarvan gemiddeld 60 meisjes (op een bevolking van 15.000!). Het is de enige kostschool in het uitgestrekte gebied, ongeveer 170 leerlingen zijn dan ook inwonend. Naast onderwijs aan kinderen, worden er ook cursussen gegeven aan volwassenen.

De afgelopen jaren is, met de steun van diverse kanten, het verpauperde schoolgebouw opgeknapt, evenals de slaapvertrekken. Verder zijn er schoolbanken, stoelen, en bedden aangeschaft. De ligging is erg geïsoleerd. Het dichtstbijzijnde stadje met voorzieningen ligt op een afstand van twee uur rijden, met een 4X4-auto over moeilijk begaanbare wegen.

De Borana-mensen zijn erg arm. De ouders van de helft van de leerlingen kunnen het schoolgeld niet betalen. De missionarissen zoeken continu fondsen om dat voor hen te bekostigen en om de kinderen te voeden, ook bij langdurige droogte.

Betere voorzieningen, zoals goede gebouwen, voldoende onderwijsmaterialen (boeken, papier, schrijfgerei, handvaardigheidmateriaal) zullen meer leerlingen aantrekken. Men wil meer meisjes aanmoedigen om naar school te gaan daarom is bijvoorbeeld een nieuwe meisjesslaapzaal gebouwd.

Door de jaren heen hebben wij onderwijsmateriaal waaronder ook een kopieermachine, bekostigd, gevulde etuis uitgedeeld, tekeningen met kinderen in Nederland uitgewisseld en sponsoren geattendeerd op de behoefte aan extra waterreservoirs. Ook zijn er dekens aangeschaft voor de kinderen die intern verblijven.

De beste vrouwelijke scholieren krijgen de kans om na afronding van de lagere school naar de middelbare school in Dubuluq te gaan, zij verblijven dan in het hostel en worden opgenomen in ons scholierenfonds Borana.

 

Contact

Kunezuva Facbook
   

Steun Kune Zuva

  • donaties naar IBAN NL89 INGB 000 5837915
    Swift/BIC Code INGBNL2A
  • het attent maken van anderen op onze stichting
  • het aanbieden van arbeid c.q. tijd
  • het initiëren en uitwerken van creatieve ideeën.

ANBIN.B. Stichting Kune Zuva is door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat schenkingen, erfstellingen en lijfrentetermijnen aftrekbaar zijn voor de gever indien aan bepaalde regels wordt voldaan.

 

Nieuwsbrief

U kunt zich inschrijven voor onze nieuwsbrief door ons een e-mail te sturen op info@kunezuva.nl.

Archief nieuwsbrief

U kunt de nieuwsbrieven hier downloaden en bekijken / You can download and view the yearly newsletter here